22 heinäkuuta 2014

Sairaalakassia ja -tutustumiskäyntejä

Täällä on käyty tutustumassa synnystysosastoihin, sekä Jorvissa, että Kätilöopistolla. Espoossa asuessamme kuuluisimme Jorvin piiriin, mutta koska odotuksen alkuvaiheessa tuli myös käytyä Kätilöopistolla, niin halusimme tutustua myös heidän tiloihin ja toimintaan.

Jorviin kävimme tutustumassa jo viime viikolla, ja Kätilöopistolla olimme eilen. Espoon Jorvissa oli kuutisen paria tutustumassa, kun taas Kätilöopistolla meitä oli varmaan reilu parikymmentä. Jorvissa syntyy vuosittain noin 4500 vauvaa ja Kätilöopistolla noin 8500 pikkuista! Ajatelkaa mikä määrä! Kuulin siskoltani, että Naistenklinikallakin syntyi ennen remonttia viitisen tuhatta vauvaa vuodessa. Mistäköhän syntyvyyden laskusta ne puhuu!?

Kätilöopistolla oli mielettömän ihana vastaanotto ja henkilökunta jota näimme vierailun aikana vaikutti sympaattisilta ja ihanilta. Kahden tunnin vierailumme aikana syntyi kaksi vauvaa, aivan seinän takana, voi että miltä ne ensimmäiset pienet parkaisut kuulostivatkaan   Hirmu kiireistä heillä varmasti on, mutta silti kaikki näyttivät jaksavan hymyillä. Kätilöopistolla tuntui, että perhehuoneista on aikamoinen kilpailu ja mielellään pitäisin miehen lähettyvillä, joten voi olla että se tulee vaikuttamaan valintaamme. Kätilöopiston ilmapiiri vaikutti ehkä hitusen kansainvälisemmältä kun Espoossa ja näkymät korkealta kerroksista kaupunkiin olivat hienot. Myös alakerran ihana kahvila on mainittava pienine pörrö-lampaineen ja -oravineen!

Mamma ja masu Jorvissa.


Jorvissa on meneillään taas aika suuret remontit, mutta synnytysosaston puolella näytti että siellä on varmaan jo aikaisemmin laitettu paikkoja kuntoon ja tilat oli siistit. Nainen joka meitä kierrätti oli työskennellyt kätilönä yli 11 vuotta ja hän oli ihanan rauhallinen ja ammattimainen. Hän teki kyllä sellaisen "kasvojen kohotuksen" Jorville minun silmissäni, että uskaltautusin nyt myös hyvillä mielin sinne synnyttämään. Aikaisemmat kokemukseni ovat lähinnä Jorvin päivystyksestä ja ikävä kyllä se ei ollut kovin luottamusta herättävä kokemus.

Jorvissa oli huoneita joissa odotellaan itse synnytyssaliin pääsyä, sekä käytävän varrella oli myös iseille oma huone jossa voi lämmittää ruokaa ja katsoa telkkaria. Huone oli kuulemma ollut kovalla käytöllä futiskisojen aikaan ;) Jorvissa pääsimme myös tutustumaan pieneen "spa-huoneeseen", jossa oli poreammeen näköinen allas, johon voi synnyttää. Sinäkin aamuna ammeeseen oli syntynyt yksi pikkuinen. Itselläni vesivaihtoehto alkoi kiehtoa, sillä huone oli mukavan hämyinen, sinne sai viedä omaa musiikkia, ja voisin kuvitella että vesi elementtinä sopisi minulle. Ainut miinuspuoli on, että veteen ei saa minkäänlaisia kipulääkkeitä, ainakaan Jorvissa. Joissakin paikossa ilokaasua on kuulemma mahdollista hengitellä vedessäkin. Iholle vesi voi olla myös mukava vaihtoehto, sillä se pehmittää ihoa ja tekee siitä joustavamman, eikä repeämiä synny niin helposti. Tietysti altaassakaan ei varmaan voi tai jaksa tuntitolkulla olla, joten ajoitus on varmaan siinäkin tärkeää. Olen aika lääkevastainen ja neulakammoinen, joten täytyy toivoa että amme olisi vapaana kun oma aika koittaa mikäli Jorviin suuntaamme, ja se edelleen tuntuu silloin hyvältä vaihtoehdolta.

Tutustumiskäynneiltä sain enemmän irti synnytyksestä kuin itse valmennuksessa. Lääkekammoisena jäin vain pohtimaan epiduraalia, koska Jorvissa kätilö kertoi että lääke on yksi voimakkaimmista "morfiineista" ja se läpäisee istukan ja menee myös vauvaan. Täytyy sanoa, että se herättää vähän ristiriitaisia tuntemuksia tässä mammassa. Epiduraali on varmasti tutkitusti turvallinen, mutta jotenkin ajattelen että jos nyt kuitenkin selviäisin ilman, niin olisiko synnytyksen jälkeinen olo sekä itselle ja vauvalle mukavampi. Hassulta myös tuntuu ajatus, ettei parasetamolin ja epiduraalin välillä ole mitään pehmeämpää varsinaista kipulääkettä...aika ääripäissä ovat vaihtoehdot. Tai no ilmeisesti joitakin lihakseen pistettäviä kipupiikkejä on olemassa, mutta niistä ei kovinkaan kerrottu.

Onneksi synnytyksen kulkua ei tarvitse päättää tänään, vaan on hyvä, että vaihtoehdot on tiedossa ja sitten katsoo oman tunnon ja kunnon mukaan mikä juuri siinä tilanteessa tuntuu itselle parhaalta. Toivon olevani sellainen mamma, joka vain checkaa itsensä sisään sairaalaan ja sanoo, että tässä minä nyt olen ja tulisin synnyttämään. Kaikki muu varmasti menee omalla painollaan.

Muutama hyvä vinkki lähti kotiinkin, sillä kätilö vinkkasi, että omat flip flopit tai aamutossut kannattaa ottaa mukaan sairaalaan sekä itselle, että isukille. Oma aamutakki voi olla myös mukava pitää mukana sekä tietysti omia vaatteita sairaalapäiville jos niitä haluaa käyttää. Hammasharjat ja tahna, sillä niitä ei kuulemma sairaalasta saa. Sairaalasta ei myöskään saa tuttia, eli jos haluaa tarjota tuttia pienelle heti alkuun, niin oma tutti on hyvä ottaa mukaan. Kanttiini ei myöskään ole kellon ympäri auki joten jotain purtavaa on hyvä olla isukille mukana, äiti saa sairaalan puolesta purtavaa jos mieli tekee hiukan tankata energiaa. Tulevan isukin kannattaa valita päälle huppari tai muu vastaava josta saa vetoketjun auki, jotta isikin saa beben kengurupussiin lähelle, eli rinnan päälle synnytyksen jälkeen. Pieni kuulemma tunnistaa isänkin äänen, jota on saanut kuunnella masun läpi ja kuulee rauhoittavat sydämenlyönnit   

Lisäksi synnytysosatolle voi ottaa oman pienen toilettilaukun mukaan, johon voi pakata pesuaineet mikäli haluaa heti synnytyksen jälkeen käydä suihkussa. Isommat pakaasit ennättää kuulemma hakea autosta myöhemminkin.

Jorvissa plussana oli myös hyvä määrä perhehuoneita, jotka annetaan pääsääntöisesti ensisynnyttäjille. Olisihan se kovin mukavaa, että koko perhe saisi viettää ensimmäiset hetkensä yhdessä!


Kätilöopisto

♥ miellyttävä ilmapiiri
♥ kaunis vehreä ympäristö
♥ kauniit näköalat
♥ todella hyvä palvelu
♥ sairaalaympäristöksi kodikkaat tilat
♥ allassynnytys-mahdollisuus
♥ aina paikalla erikoisosaamista (akupunktio, vyöhyketerapia, hieronta)
♥ suuriin huoneisiin voi viedä oman ammeen mukana
♥ hyvä kahvio jonne voi viedä pikkuisen mukana

- pieni mahdollisuus perhehuoneeseen


Jorvi

♥ mahdollisuus perhehuoneeseen
♥ allassynnytys-mahdollisuus
♥ miellyttävä saatavilla oleva henkilökunta
♥ ei niin ruuhkainen
♥ Espoossa asuvana lähempänä kotia
♥ kanslia auttaa vauvan hoidossa (esimerkiksi suihkun aikana)
♥ rauhallinen ympäristö
♥ siistit, mukavat tilat
♥ paljon positiivista palautetta

- parkkipaikat maksullisia
- rakennustyömaa menossa


Päivän päätteeksi kävimme vielä kuntoilemassa salilla -minä lähinnä ilmastointilaitteiden perässä, mutta mies taisi hikoilla minunkin puolesta ;) 

Kotiin tultua laitoimme pikkuiselle oman kyytipaikan valmiiksi!



4 kommenttia:

  1. Minä tykkäsin siitä ihan normaalista huoneesta, kun oli muista äiteistä juttuseuraa :) ainoa huono juttu oli, että aina kun me saatiin neitin kanssa unen päästä kiinni, niin naapurilla soi kello kun hänen täytyi syöttää pikkuisensa. Eli eipä tullu nukuttua :D ja sillon kun minä synnytin niin syntyi 9 vauvaa joka päivä eikä rovaniemen synnäriä ole rakennettu niin isoille määrille äitejä ja vauvoja. Ei minua keretty edes opastaa vaipan vaihdossa eikä oikeastaan yhtään missään, kun oli niin kiire.. kylvetettiinki neiti vasta kotona ekan kerran :p
    ja kannattaa ottaa synnärille jotain lukemista tai käsityötä tai mitä nyt harrastaakaan, kun siellä on aika tylsää. Oottaa vaan että pääsee kotiin. Ei sinne sairaalaan kuitenkaan asumaan jäädä, joten mä ainaki valitsisin sen sairaalan jossa mukavemman tuntuinen henkilökunta! :) -noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopas siellä on ollut ruuhkaisaa :)! Kiva kuulla, että perushuoneissakin viihtyy muiden mammojen kanssa :)

      Meillä on niin innokas tuleva isukki, että luulen että hänelle on suuri asia päästä mukaan jos suinkin mahdollista <3

      Onneksi siellä on kuitenkin kaikki kuulostanut menneen hyvin, vaikka sairaalasta ette ennättäneet ihan kaikkea tietoa saamaan :) Toivotaan, että täällä ei ole vuoden ruuhkaisin päivä kun bebe päättää putkahtaa maailmaan ;)!

      Poista

Kommentit, ajatukset ja ideat ovat lämpimästi tervetulleita -Kiitos!