17 marraskuuta 2014

Pitkäaikaista säästämistä lapselle

Olen aina tykännyt säästää rahaa, ja jo aika nuorena olen saanut ottaa osaa omaan säästämiseeni. Se on opettanut minulle rahan arvon, ja sen että tavoitteellisella säästämisellä voi hankkia jotain suurempaa. Esimerkiksi ne ensimmäiset omat 501`et, kielimatkan, ja lopulta maksaa käsirahan omasta asunnosta. Lisäksi vanhempani ovat säästäneet minulle osan lapsilisistäni, jotka sain käyttööni täyttäessäni 18 vuotta. Se oli kiva pesämuna ja turvaverkko aloitellessa omaa elämää.

Kävin tänään avaamassa Silkille oman tilin, sekä samalla pari erilaista rahastosäästöä. Tarkoituksena on säästää 100 euroa kuussa siten, että 40 euroa ohjautuu säästämiseen tarkoitetulle tilille, ja kuusikymmentä euroa rahastoihin. Tilille kerääntyvät varat ovat niin sanottua puskurirahaa, ja käytetävissä mikäli tarvetta tulee. Rahastosäästöt puolestaan ovat Silkin tulevaisuutta varten, jotka hän saa käyttöönsä täysi-ikäisenä.

Koska rahastoihin on tarkoitus säästää pitkään, niin jaoin ne korkeamman riskin ja matalamman riskin rahastoihin. Joka toinen kuukausi 60 euroa ohjautuu siis tuottohakuisempaan rahastoon, ja joka toinen kuukausi maltillisempaan. Korot ovat niin matalalla, että tällä hetkellä niistä ei taida hyötyä kuin asuntovelalliset. Rahastoissa on parempi mahdollisuus saada raha poikimaan, kuin tilillä. 

Lisäksi Nordealla oli kiva yllätys. Kun vauvalle aloittaa säästämisen ennen kuin hän täyttää neljä kuukautta, antaa Nordea lahjaksi 40 euroa. Kaksikymmentä niistä tilille, ja kaksikymmentä sijoituksiin. Summan saa, mikäli lapsilisät tulevat Nordean tilille. Säästämisen voi aloittaa pienelläkin summalla, mutta pienistäkin summista kertyy isompia "puroja", joilla voi hankkia pienelle jotakin suurempaa. Tai sitten säästää voi vain joka toinen kuukausi, mikä nyt omalle kukkarolle sopii.

Silkille haluan kuitenkin opettaa rahan arvon ja säästämisen jalon taidon. Tänään hän ei ollut mukana pankissa, mutta heti kun Silkki alkaa raha-asioista ymmärtää, saa hän tulla mukaan pankkiin asioimaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit, ajatukset ja ideat ovat lämpimästi tervetulleita -Kiitos!